
Jedną z zalet truskawek jest to, że redukują stres oksydacyjny, przez co spowalniają starzenie się organizmu. Odpowiadają za to związki fenolowe oraz witamina C, która działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwdziała zakrzepom krwi, co chroni przed powstawaniem problemów żylnych oraz tzw. „pajączków” na skórze.
Związki fenolowe wspierają elastyczność nabłonków naczyń krwionośnych. Zachowują odpowiednią jędrność, dzięki czemu skóra, a zwłaszcza cera są odżywione oraz promienne.
Truskawki to doskonały zamiennik słodyczy latem, który na dodatek jest bogactwem "dobrych" składników w diecie, dlatego w sezonie warto wprowadzić je do jadłospisu.
Planowanie posiłków w diecie lekkostrawnej może wydawać się wyzwaniem, ale odpowiednie podejście pozwala na stworzenie smacznych i zdrowych dań, które nie obciążają układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna jest szczególnie polecana dla osób z problemami trawiennymi, po operacjach chirurgicznych, a także dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. W niniejszym artykule omawiamy, jak planować posiłki w diecie lekkostrawnej, aby były nie tylko zdrowe, ale również apetyczne.
Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkiej Nocy. Jednym ze stałych elementów jest oczywiście planowanie menu na ten wyjątkowy czas. Przeliczamy, szacujemy, sporządzamy listę zakupów a potem już tylko wizyta w sklepie i pichcenie w kuchni.
Chyba każdy z nas zna zalecenie dotyczące potrzeby ograniczania ilości spożycia soli. Zalecenie to wiąże się z wielokrotnie potwierdzonym w badaniach naukowych faktem kojarzącym nadmierne spożycie sodu (sól=chlorek sodu) z występowaniem nadciśnienia tętniczego, chorób wątroby, a nawet ryzykiem nowotworów żołądka.